Meer dan 200 cocktails. De beste cocktailrecepten!
Wie droomt er nu niet van een vakantie in de zon, liggend onder het stralende zonnetje naast een prachtige palmboom met de heerlijkste cocktail in de hand? Ontdek hier meer dan 200 recepten voor cocktails met of zonder alcohol! Het zonnetje en de palmboom moet je wel nog zelf voorzien.
In dit artikel
Wat is een cocktail?
Cocktails zijn een mengeling van minstens twee al dan niet alcoholische dranken. Cocktails kunnen gedronken worden als aperitief en worden meestal geserveerd in dancings, op strandvakanties en vooral op een warme zomeravond. Cocktails bestaan er in alle geuren en kleuren. Meestal vormt één drankje de basis van de gehele cocktail, zo kennen we onder andere:
Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van een cocktail?
Behalve de
basisingrediënten van een cocktail bevatten ze natuurlijk nog verschillende andere drankjes en soms ook vruchten. Hier worden meest voorkomende producten besproken die voorkomen in de door ons voorgeschotelde recepten.
Vermouth
Een Italiaanse wijn op basis van aromatische kruiden en planten. Martini is de belangrijkste producent van vermouth maar zeker niet de enige. Zoals men merkt bij Martini kent men drie verschillende soorten Italiaanse vermouth:
- Witte: verfrissend, fruitig en licht. Voorbeeld: Martini Bianco.
- Rode: bitterzoete kruidensmaak. Voorbeeld: Martini Rosso.
- Droge: meer alcohol en het vaakst gebruikt voor cocktails. Voorbeeld: Martini Extra Dry.
Soda
Soda, bruisende limonade of zoete dranken met prik worden vaak toegevoegd aan een cocktail voor hun bruisende eigenschappen. De zoete smaak van deze dranken is dan weer mooi meegenomen om een lekkere zoete cocktail te bereiden. Best worden transparante limonades gebruikt zoals; Sprite en 7UP.
Gekonfijte kers
Gekonfijte kersen of cocktailkersen zijn kersen die geconserveerd worden door ze in te leggen in suiker. Dit soort kersen zijn vrij te koop bij de kruidenier of in de supermarkt. Ze worden verkocht in kleine glazen bokalen of conserven en worden vaak ook gebruikt op gebak. Opgelet gekonfijte kersen zijn geen kersen in de vorm van snoepjes, het zijn wel degelijk echte kersen.
Cassislikeur of crème de cassis
Cassislikeur of crème de cassis is een erg zoete likeur die gemaakt wordt van zwarte bessen. De drank is bloedrood en wordt meestal gemaakt in Frankrijk. Cassislikeur is onder diezelfde naam of onder crème de cassis vrij verkrijgbaar in de handel.
Muntlikeur of pepermuntlikeur
Zowel muntlikeur als pepermuntlikeur zijn een matig sterke drank op basis van munt. Muntlikeur is erg fris en laat een milde smaak na in de mond. Jeneverproducent Peterman bracht in 2008 een muntjenever op de markt onder de naam Peterman Mint, die ideaal is voor cocktails.
Verse munt
Een blaadje of een takje verse munt kan makkelijk zelf gekweekt worden in je eigen moestuin. De plantjes zijn echter ook te koop bij de kruidenier of in de supermarkt.
Passievruchtsap
Passievruchtsap is een vruchtensap dat niet zo makkelijk te vinden is in de winkel maar het bestaat wel. Eventueel in de detailhandel te vinden.
Angostura
Angostura is een drankje dat oorspronkelijk gemaakt werd als remedie tegen vermoeidheid en maagklachten. Angostura wordt gemaakt van meer dan 40 tropische plantenextracten en kruiden. Angostura is te koop in vrijwel elk grootwarenhuis.
Ginger ale
Ginger ale is een limonade met prik op smaak gebracht met gember. Onder andere Canada Dry Ginger Ale is een ginger ale.
Rietsuikersiroop
Rietsuikersiroop is een siroop, natuurlijk, op basis van rietsuiker. Het vloeibare goedje is te koop in vrijwel elke supermarkt of koffiehandel.
Tonic
Tonic is een limonade met prik die door zijn ingrediënt kinine bitter smaakt. Onder andere Scheppes Tonic Water is een tonic.
IJsblokjes en crushed ice
Vrijwel iedere cocktail heeft ijsblokjes nodig. IJsblokjes bestaan in hun klassieke kubusvorm of kunnen gemalen zijn, dan noemen we het crushed ice. Gewone ijsblokjes kunnen gemaakt worden dankzij plastic vormen of zakjes en crushed ice ook met plastic zakjes speciaal ontworpen voor gemalen ijs. Crushed ice kan echter ook zelf gemaakt worden met de blender.
Blue Curaçao
Blue Curaçao is een belangrijk ingrediënt voor heel wat cocktails. Het belangrijkste onderdeel voor Curaçao is een zure sinaasappel. Curaçao bestaat in verschillende kleuren maar ze hebben steeds dezelfde smaak. Voor cocktails gaat men echter steeds voor de blauwe. Een bekende producent van Blue Curaçao is Bols.
Wat zijn de belangrijkste benodigdheden voor een cocktail?
De basisingrediënten zijn natuurlijk cruciaal om een cocktail te maken. De apparatuur en benodigdheden zijn dat evenzeer.
Shaker
Een cocktailshaker is essentieel voor de meeste cocktails. Een degelijke shaker is gemaakt uit inox en dient erg goed af te sluiten zodat er geen drank uitkomt tijdens het schudden.
Blender
Een blender of keukenrobot kan erg handig zijn om bijvoorbeeld crushed ice te maken. Gewoon enkele seconden hele ijsblokjes mixen en klaar is kees! Een blender is bij sommige cocktails echter ook nodig voor het vervaardigen en mixen van het geheel.
Groot glas
Een groot glas of een mengglas wordt gebruikt om het drankje in te laten rusten of het te mengen maar nooit om een cocktail uit te drinken. Daarom maakt het niet zo heel erg veel uit welk soort glas hiervoor gebruikt wordt.
Cocktailglas
Cocktailglazen bestaan er in alle geuren en kleuren. Sommige cocktails zijn zelfs zo ingeburgerd dat ze vaak hun eigen glazen hebben, kijk maar naar Mojito. De meeste cocktailglazen staan echter op een voet. De kleine hebben een hoge voet en bovenaan een glas in de vorm van een driehoek met de punt naar beneden. Een groot cocktailglas hebben een lagere voet en bovenaan een bolvormig glas dat naar de bovenkant toe even een vernauwing krijgt om daarna weer open te gaan.
Champagneglas
Champagneglazen gebruikt bij cocktails zijn niet anders dan de klassieke champagneflûtes. Een hoge voet en een smal glas dat ongeveer even hoog is. Er bestaan ook champagneglazen met een even hoge voet maar een heel laag glas dat veel breder is. Dat is persoonlijke keuze.
Wijnglas
Voor een
cocktail met wijn wordt er veelal een wijnglas gebruikt. Er bestaan grote wijnglazen voor rode wijn en kleinere glazen voor witte wijn. Het gekozen glas is afhankelijk van de wijn die in de cocktail zit.